Friday, 5 September 2003

Europa waarschuwt tegen te witte gebitten


Britse tandartsen die hun patiënten een al te wit gebit geven, riskeren voortaan aan zware geldboete of zelfs een gevangenisstraf wegens overtreding van de EU-richtlijnen terzake, dat schrijft Het Gazet van Antwerpen op haar site.

Het Britse misterie van Handel liet de tandartsen weten dat de meestgebruikte ‘witte tanden-behandeling’, die ook Britney Spears, Catherine Zeta-Jones, Julia Roberts en Tom Cruise hun oogverblindende gebit heeft gegeven, de Europese reglementen inzake gebruik van waterstofperoxide schendt. Daarmee toch doorgaan, kan tandartsen in het Verenigd Koninkrijk komen te staan op een boete van 7.500 euro of zes maanden gevangenisstraf. Het gaat hier om een behandeling waarbij een gel die de tanden wit maakt, wordt aangebracht in een op maat gemaakte beschermer die op het gebit past. Het resultaat van die behandeling kan dan nog worden aangevuld door een laserbehandeling die zo’n 1.500 euro kost. Zo’n 100.000 Britten zouden zich op deze manier al hebben verzekerd van een ‘filmsterrenlach’.

Tandartsen reageren woedend

De Europese waarschuwing geldt ook voor de nog veel vaker gebruikte ‘doe het zelf-behandeling’. Daarbij levert de tandarts de bleekgel en de vorm die over de tanden past en die drie tot vier weken lang dagelijks een uur moet worden gedragen. De Britse tandartsen reageren woedend, stellen dat het hun taak is voor hun patiënten te doen wat nodig is en wijzen er op dat het wit maken van het gebit in Amerika wel mag en in veel Europese landen in de praktijk wordt getolereerd.