Thursday, 4 December 2003

‘Uit EU bij nee tegen Grondwet’


“We mogen niet toestaan dat één land de andere 24 tegenhoudt. Als een land zich definitief tegenstander verklaart, dan moet het uit de Unie stappen”, zei EU-voorzitter Prodi in een interview met de Irish Times.

Het is de eerste keer dat Prodi zo krachtig waarschuwt voor de consequenties van een ‘nee’ tegen de Europese Grondwet. “Als 24 landen de nieuwe Grondwet accepteren en één land niet, dan moet het gezonde verstand spreken”, zegt hij.

Formeel kan de Europese Grondwet alleen van kracht worden wanneer alle 25 landen ermee instemmen. Maar die unanieme instemming is nog allerminst een vaststaand feit. Volgend jaar worden in een groot aantal landen, waaronder Nederland, referenda gehouden. Brussel beschouwt die volksraadplegingen als een politiek risico. EU bureaucraten achten het vrijwel uitgesloten dat de uitkomst in alle gevallen positief zal zijn. Prodi noemt het referendum een ‘belangrijk instrument’. “Maar als we alles stilleggen omdat één land een probleem heeft, dan beweegt Europa straks helemaal niet meer. We zullen niet zeggen ‘je hebt nee gestemd, nu lig je eruit’. Maar we kunnen niet toestaan dat één land een blokkade vormt. Als een land herhaalde malen achter elkaar tegenstemt, dan is het voor dat land tijd om op te stappen.”

In feite is dit ‘dreigement’ van Prodi met zijn herhaald NEE als criterium niet anders als het scenario wat we eerder bij het referendum in Ierland hebben gezien. Het is niet genoeg als een volk zich eenmalig tegen de EU grondwet uitspreekt, want ‘ze zullen het nog wel niet snappen’. Een NEE dient simpelweg met een nieuw, ‘beter voorbereid’ referendum te worden gecorrigeerd.