Wednesday, 25 May 2005

De Unie brengt geen vrede


De boodschap van de VVD-verkiezingsspotjes die Europa voorstellen als brenger van vrede dient te worden ontkend.
De Unie brengt vrede? Het tegendeel is waar.

Vrede bereikt men niet door volkeren in één staat, onder één juridische orde, te dwingen. Hier moet het Joegoeslavische voorbeeld toch dienend zijn. De tijdbom is er geëxplodeerd, met vreselijke gevolgen.

De dreiging van oorlog binnen Europa wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote staten. Als men er dus iets aan wil doen, moeten die dus opgesplitst worden. Er moet dus gedecentraliseerd worden, niet gecentraliseerd. Zoniet wordt een kwaad ingeruild voor een nog groter kwaad.

Oorlogsdreigingen situeren zich echter voornamelijk buiten ons continent. Een Europese defensie zal gebruikt willen worden. Wat doe je met een leger als je er één hebt? Juist. Oorlog voeren tegen de Amerikanen of de Chinezen. Bij de stichting van de V.S., was het de Amerikaanse federale overheid verboden een staand leger te hebben, om dat dit op een tyrannieke manier zou kunnen worden misbruikt. De hedendaagse actualiteit kan, denk ik, als bewijs van deze stelling dienen.

Economische integratie is uiteindelijk de beste garantie voor vrede. Daar heb je echter geen supranationaal niveau voor nodig, dat kan intergouvernmenteel. Enkel subsidies afschaffen, invoer- en uitvoerrechten afschaffen. Als je een instituut creëert om dat op te leggen aan landen, zal het al snel zijn macht misbruiken.
Het voorstel van Europese “Grondwet” versterkt de mogelijkheden voor een eengemaakte Europese defensie. Dit mag niet worden toegelaten.
Pieter Cleppe
oud-voorzitter Liberaal Vlaams Studentenverbond Leuven, België
http://www.cleppe.blogspot.com