Friday, 27 October 2006

Halve veestapel verzonnen voor eurosubsidies


De helft van alle koeien in Slovenië blijkt alleen op papier te bestaan, om Europese landbouwsubsidies binnen te halen. Maar ook in andere lidstaten is miljardenfraude met Europese gelden aan de orde van de dag.

Slovenië toont zich twee jaar na de toetreding tot de Europese Unie behoorlijk ge├»ntegreerd als het gaat om het gangbare Europese gesjoemel met landbouwsubsidies, al stellen de boeren van het voormalige Joegoslavische land met de schaal van het landbouwbedrog zelfs hun Italiaanse en Griekse collega’s in de schaduw.

Inspecteurs van de Rekenkamer van de Europese Unie ontdekten dat meer dan de helft van alle koeien die bij Sloveense boeren in de boeken stonden, verzonnen was om Europese subsidies in de wacht te slepen. Ook een kwart van de schapen en geiten bleek helemaal niet te bestaan, zo schrijft The Times woensdag.

Miljardenfraude
In hun jaarlijkse rapport stellen de inspecteurs verder vast dat Griekse, Italiaanse en Spaanse producenten van olijfolie vorig jaar zeker twee miljard aan subsidies ontvingen voor niet of slechts ten dele bestaande boomgaarden.

Afgezien van de massale fraude met Europese landbouwsubsidies constateerden de inspecteurs ook grote onregelmatigheden bij zeker tweederde van alle door de Unie gefinancierde regionale projecten.

Geen wonder dat de Europese Rekenkamer voor het twaalfde achtereenvolgende jaar weigert te tekenen voor de EU-begroting van 106 miljard euro, vanwege ‘de grote hoeveelheid onregelmatigheden en zwakke interne controlesystemen’. Volgens het Nederlandse lid Maarten Ingwerda kan het nog jaren duren voor de begroting op orde is.

Door Bas Benneker
Dit artikel verscheen eerder op Elsevier.nl