Wednesday, 10 December 2008

EU-corruptiejager fraudeert er zelf op los

Na zijn jarenlange zoektocht naar fraude bij EU-instellingen presenteert Europarlemenstlid Paul van Buitenen eindelijk zijn onderzoeksresultaten. Vooral bij de antifraudedienst wordt volop gefraudeerd.

Van Buitenen, onafhankelijk lid van het Europees parlement, werkte vijf jaar aan zijn zaak.

In scène gezet
‘Vele parlementaire vragen, brieven en gesprekken met EU-commissarissen hebben niet geleid tot de nodige actie. Daarom is nu de tijd gekomen om met de resultaten van mijn jarenlange onderzoek in de openbaarheid te treden,’ aldus Van Buitenen (51).

Hij neemt vooral de antifraudedienst OLAF van de Europese Unie in het vizier. Die dienst heeft volgens hem zelf een aanklacht in scène gezet om huiszoeking te kunnen doen bij een Duitse journalist.

Slordig
Ook de selectieprocedure van een OLAF-directeur was volgens Van Buitenen doorgestoken kaart.

De antifraudedienst was volgens hem ook opvallend slordig met een fraudeonderzoek naar een directeur van een centrum voor ontwikkelingssamenwerking.

De dienst kwam pas in actie nadat het voor de derde keer een driehonderd pagina’s tellend rapport met aantijgingen was verstrekt. Het Nederlandse Europarlementslid dreigde even zelf de boel te onderzoeken.

In het tv-programma Goedemorgen Nederland zei Van Buitenen vanochtend dat er weinig collega’s zijn die oren hebben naar een onderzoek.