Tuesday, 3 March 2009

Voorspeller kredietcrisis: ‘Euro zal uiteenspatten’

AMSTERDAM – Als het meest onwaarschijnlijke waarheid wordt, kan een investeerder met een vooruitziende blik gouden bergen verdienen. Hayman Advisors, een Amerikaanse investeringsfirma, voorspelt het einde van de euro.

Zo voorspelde Hayman Advisors, een Amerikaanse investeringsfirma, in 2006 dat de Amerikaanse hypotheekmarkt het ravijn in zou donderden. Hoongelach alom. Dergelijke doemscenario’s waren ondenkbaar.

Hayman was echter overtuigd van het eigen gelijk en speculeerde op de waardeval van de subprime hypotheken, de bron van de kredietcrisis. Het leverde de investeerders uit Texas maar liefst 500 miljoen dollar winst op.

Ook nu voorspelt Hayman het ondenkbare: de eurozone zal uiteenspatten.

Volgens Richard Howard, topman van Hayman, is de tienjarige Europese munt geen lang leven meer beschoren. ‘Er is geen stoppen meer aan. De euro verkeert in een neerwaartse spiraal’, zei Howard tegen persbureau Bloomberg. Om er fijntjes aan toe te voegen: ‘Iedereen zei dat de subprime-markt nooit zou instorten – en dat gebeurde toch. Nu zegt iedereen exact hetzelfde over de euro.’
Howard wilde overigens niet vertellen wat zijn voorspelling betekent voor zijn beleggingsportefeuille.

Niemand zal ontkennen dat de euro onder zware druk staat.
Eurolanden als Spanje, Italië, Griekenland, Ierland en Oostenrijk hebben om verschillende redenen de grootste moeite het hoofd boven water te houden. Begrotingstekorten komen boven de afgesproken 3 procent en de rente die betaald moet worden op staatsobligaties dreigt voor enkele landen onbetaalbaar te worden omdat investeerders de risico’s op wanbetaling steeds groter achten.
Bovendien staan vele Europese overheden garant voor water makende banken terwijl de storm van de kredietcrisis nog lang niet gaat liggen. Wanneer een land kopje onder gaat, kunnen de Europese broeders voor hun eigen hachje kiezen en de euro opgeven.

Dit is het scenario dat Howard voorspelt. Hij denkt dat Duitsland, Europa’s grootste economie met verkiezingen voor de deur, liever de eigen economie redt dan die van landen als Oostenrijk, Italië en Griekenland. De euro verliest aanzien en vooral aan waarde, en voor je het weet rolt de D-mark weer over de toonbanken.

De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück, zegt herhaaldelijk dat het zover niet zal komen. De president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, verzekert dat ‘de euro geen zwakke schakel kent’.

Howard van Hayman houdt voet bij stuk. ‘Hoe slechter het met de eurolanden en de euro gaat, hoe kleiner de consequenties om de munt op te geven.’

Door Evert Nieuwenhuis
Dit artikel verscheen eerder in de Volkskrant.