Tuesday, 15 January 2013

Faillissement Griekenland even uitgesteld

De EU-politici besloten Griekenland weer wat geld te geven om nu het faillissement niet te hoeven verwerken. Niet duidelijk is of ze dit doen om de Grieken te helpen, of om zelf meer tijd te krijgen om hun eigen situatie te redden.

De Duitse “der Spiegel” geeft een duidelijke illustratie van de Griekse schulden:

.

.De EU-minsters van financiën zeggen nu dat Griekenland gered is. Maar Duitse media publiceren daar al grote twijfel over. Iets van de schuld kwijtschelden kan even helpen

Waarschijnlijk wordt de bal slechts weer een stuk vooruit getrapt maar is het geen echte oplossing.

“Merkel en Financiën-Minister Schauble hopen hiermee tijd te winnen tot na de verkiezingen in Duitsland in najaar 2013.” Of ze dit halen blijft een groot vraagteken.
In ieder geval gaat deze “reddingspoging” Duitsland echt geld kosten: alleen al  in 2013 al 730 miljoen euro.

Er wordt verwacht dat de diverse parlementen het allemaal wel weer zullen goedkeuren.

Ondertussen wordt ook bekend dat in Duitsland door Schauble een werkgroep is ingesteld:

Behind the Scenes, Germany is Already Preparing For a Grexit
Debt crisis: German finance ministry examines cost of Greek exit.
A special working group, led by deputy finance minister Thomas Steffen, is working on scenarios in the case that Greece is forced to withdraw from the 17-nation bloc, the Financial Times Deutschland reported on Friday.

Uiteraard verstandig. Ik neem zelfs aan dat de Nederlandse overheid toch ook daarmee bezig is? Al is dat tot nu toe ontkend.

————————————
P.S. En als je toch aan geven bent, dan ook nog maar: 37 miljard voor Spaanse banken

 NOS: Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro AFP
Noodlijdende Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM.

In juni klopte Spanje bij het noodfonds aan en werd alvast 100 miljard gereserveerd. Van de 14 geteste banken bleek de helft onvoldoende financiële buffers te hebben. De genationaliseerde Bankia Bank komt maar liefst 25 miljard euro tekort.

Verzwakt Behalve met ingestorte prijzen en faillissementen bij bouwprojecten kampen banken ook met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Van de circa 600 miljard euro aan hypotheken wordt inmiddels 5 procent (30 miljard euro) niet meer afgelost.

Volgens de Spaanse krant El Pais zouden bij de vier genationaliseerde banken in ruil voor de kapitaalsteun duizenden arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Dit artikel is eerder verschenen op Vrijspreker.nl.