Wednesday, 27 February 2013

IJsland, een bijna-libertarisch succesverhaal

.

ZeroHedge publceerde een zeer lezenswaardig artikel over de hoe IJsland uit de crisis kwam. IJsland is nu flink op weg naar herstel terwijl Amerika, Europa, EU, Nederland steeds verder weg zakken.
How can????

 

IJsland heeft de tegengestelde maatregelen genomen dan de Amerikaanse en EU-politici.

Het “Westen” heeft de weg gekozen om bedrijven en overheden die in de problemen kwamen door hun vroegere beleid, te steunen door de burgers steeds meer te belasten. “Too big to fail” werd dan als excuus gebruikt. En ondertussen gingen ze, en gaan ze nog, door met nog meer schuld maken en nog meer geld maken uit blauwe lucht. Vals geld!

IJsland heeft echter het tegengestelde gedaan. Daar hebben ze gezocht naar de “oorzaak”. En daar duidelijk geconstateerd dat overheden en Banksters” de ellende hebben veroorzaakt.

Bij voorbeeld dat banken garanties kregen van de overheid om 20.000 euro uit te lenen terwijl ze er zelf maar 500 of minder hadden.
Dat is voor overheden prettig want daardoor kunnen ze zelf gemakkelijk aan geld komen.

Ijsland gaat zelfs zover dat schuldige bankiers worden opgepakt en vervolgd voor misdadige handelingen.
De Krone werd gedevalueerd en burgers kregen hulp bij het aflossen van schulden.

Zeker krijgt het niet allemaal een libertarische schoonheidsprijs. Maar wel bereiken ze te voorkomen om verder de put in te zakken, en zorgen ze dat de burgers weer vooruit kunnen en een nieuwe toekomst kunnen opbouwen.

Of het allemaal voldoende is en blijft werken zal in de toekomst blijken. In ieder geval groeit de economie dit jaar met 2,5% en is de werkloosheid gehalveerd.

Alles bij elkaar is er weer een positieve mentaliteit en een economie gedreven door de burgers in plaats van door schulden te creƫren!

Dit artikel is eerder verschenen op Vrijspreker.nl.