Saturday, 1 June 2013

Hoeveel soevereiniteit hebt u nog over?

Nadat vandaag in Brussel door Marx Rutte weer een stuk soevereiniteit verkwanseld is, vraag ik me af of er nog iets van soevereiniteit over is. Waarover kan “Nederland” als land nog zelfstandig beslissen? Erger nog, over welke zaken kan een burger zelf nog zelfstandig beslissen? 

 

De vroegere soevereiniteit is volledig overgeheveld naar de Eu waar niet gekozen politici de dienst voor u uitmaken en bijna almachtig zijn.
Waarbij dan mooi de schijn wordt voorgehouden of al hun ritselprocessen nog “democratisch” zijn ook.

Denk daarvoor alleen maar aan de manier waarop Nederland tegen het referendum in, in de EU geluisd is! En aan de papegaaien in het Nederlands en Europees parlement.

Vandaag kwam ook een artikel onder de aandacht betreffende de 41-ste jaarlijkse Huizinga lezing die morgen op de universiteit van Leiden gehouden wordt. ((1))

En vooral de opmerkingen over de spreker:

In zijn Brusselse studeerkamer, onder de rook van het Commissiegebouw, ontploft de Belgische schrijver Geert van Istendael zowat. “Het zijn oekazes van de tsaar die op ons neerdalen,” omschrijft Van Istendael het Brusselse beleid.(1)

Vrijdag spreekt Van Istendael in Nederland de prestigieuze Huizinga-lezing uit. “We liggen in West-Europa te slapen, niemand gaat de straat op tegen dit misdadige, asociale Brusselse beleid. Verbijsterend. Daarom gebruik ik deze lezing, om mensen wakker te schudden.”

Van Istendael geeft een populistische stem aan wat economen in taaie opiniestukken al langer zeggen: Europa bezuinigt zich kapot.

Van Istendael: “We gingen banken redden want, luidde het argument, die waren too big to fail” , te groot om om te vallen. Dat was te riskant. Nu veroordelen we inmiddels hele bevolkingsgroepen tot de bedelstaf. Zijn die mensen, die miljoenen Grieken en Spanjaarden dan níet “too big to fail?”

 Soeverrein 
We verliezen als volk onze soevereiniteit, waarschuwt Van Istendael. “Ooit ontstonden parlementen, omdat de koning het wel moest toestaan, want hij had van het volk geld nodig. Het parlement keek vervolgens wat de koning met het geld deed. Logisch. Maar wij gaan dat nu dus afschaffen: Brussel krijgt de bevoegdheid over onze nationale begrotingen. En wat hebben u en ik, het Belgische of Nederlandse volk, nog te vertellen?”

Eurocommissaris De Gucht verzet zich tegen het idee dat Brussel de macht naar zich toetrekt. Hij spreekt liever over harmonisatie, en de zegeningen daarvan. Europa loopt jaarlijks honderden miljarden mis door belastingontduiking.

“Harmonisatie van wetgeving zou dat tégen kunnen gaan, en mijn Commissie streeft daar ook naar. Maar daarover moet je het in Europa dan eerst, in unanimiteit, eens worden, en dat zijn we niet.” Nóg niet. Geduld dus, zegt De Gucht.

 ”Het gaat stapje voor stapje, en elke Europese top draagt daar weer een steentje toe bij.” Er worden tijdens zo’n top slechts richtingen aangegeven, zegt de eurocommissaris. “En daarna worden die ter discussie gesteld in onze parlementaire democratieën.

Jaknikkers

“Parlementen, ja, maar vol met jaknikkers,” sneert Van Istendael. Wat Europa betreft hebben parlementen hun macht allang afgestaan, zegt de schrijver. “Ze zeggen nooit eens nee tegen Brussel. En als jouw parlement zijn werk niet doet, dan word je als burger natuurlijk hopeloos.”
ZIE: <http://noSint-Precariuss.nl/artikel/451042-brusselse-oekazezegen-of-misdaad.html>

———————————————————-
((1)) Huizinga lezing
De Huizinga-lezing wordt wel aangeduid als “de moeder van alle lezingen” en is genoemd naar de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezing wordt georganiseerd door NRC Handelsblad, de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De lezingen worden sinds 1972 eenmaal per jaar gehouden en vinden plaats in de St. Pieterskerk te Leiden.

UIT: <http://www.johanhuizinga.nl/huizinga-lezing>

athr

Sint-Precarius

 

 

 

Dit artikel is eerder verschenen op Vrijspreker.nl.